Kunstwerkje met platgestikte Engelse naden

Mats houdt van streeptruien, en daarom had ik al een tijd deze stevige, roodecru gestreepte, omkeerbare interlock voor hem klaar liggen. Ik twijfelde lang over het model en hoe de twee kanten van de stof te gebruiken. Ik besloot het uiteindelijk simpel te houden: een rechtgeknipte Antonia zonder poespas. Eigenlijk wilde ik een omkeerbare trui maken, bijvoorbeeld door de naden stoer aan de buitenkant zichtbaar te laten. Maar zonder lockmachine (*oh kom er eens kijken… dank u sinter-klaa-haasje!*) krijg je zoiets natuurlijk nooit mooi afgewerkt…

Geïnspireerd door Mme Zsazsa kwam ik op dé oplossing: Engelse naden (French seams). Platgestikte Engelse naden wel te verstaan, omdat de tricot behoorlijk stevig was en de naden anders lelijk zouden bobbelen. Zo hoefde ik ook niet te piekeren over welke kleur waar aan de buitenkant zou komen: de hele trui zou van binnen en buiten even mooi afgewerkt zijn en dus aan beide kanten draagbaar. Da’s twee truien voor de prijs van één! Jeej!

Engelse naden zijn ware kunstwerkjes: uiteindelijk zijn alle naden aan beide kanten prachtig afgewerkt. Hoe gaaf! Hier goed te zien bij de schoudernaad:

En -huup-huup-huup-barbietruc- voilà de andere kant:

Alleen waar de naden elkaar overlappen (zoals op de kop van de schouder) is het lastig: met deze tricot werd het dan eigenlijk te dik. Maar uiteindelijk lukte ook dat redelijk.
Omdat stikken met de tweelingnaald bij mij aan de binnenkant niet zo mooi is (bij u wel?), heb ik de zomen gewoon met een brede zigzag afgewerkt.

Trui 1:

… en trui 2:

Eigenlijk wil ik er nog wel iets op appliceren of strijken. Morgen eerst maar eens met de beoogde drager overleggen…

Edit: de drager vond hem precies goed zo. Maar eenmaal aangetrokken toch een beetje saai. Dus toch versierd met een applicatie: aan een kant opgenaaid, aan de andere kant (net iets kleiner) uitgeknipt:

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Kunstwerkje met platgestikte Engelse naden

 1. Marianne says:

  productie gedraaid? leggings voor An en TWEE truien (in 1) voor Mats.
  ;-)

 2. Cisca says:

  Ik word van dit soort projectjes echt geinspireerd om meer met tricot te werken. Want dat is toch wel heel handig op zijn tijd. En het viel me dus bij dat jurkje laatst op hoe makkelijk het eigenlijk werkt.

  En ja, ja, jaaaa. Een lockmachine is zo fijn! Ik heb er eentje sinds een paar maanden en echt, mijn leven is zoveel leuker. :-)
  En ik heb dus ook geen Engelse naad meer gebruikt sinds ik hem heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *