Uw nijvere lockmasjien

Al zolang ik tricot/jersey/stretchvelours (probeer te) naai(en), droom ik van een lockmachine. Want het lukt uiteindelijk wel redelijk, maar het blijft gewoon ontzettend moeilijk om dat soort stoffen met een gewone naaimachine (met enkele transporteur) acceptabel (zonder uit te rekken, lubberen, samentrekken, en mét nette afwerking) verwerkt te krijgen. Maar lockmachines zijn duur, heel duur. En zo lang het nog gaat op de gewone naaimachine…

Heel af en toe is er een aanbieding bij de discountsupermarkt. Een aanbieding die je in eerste instantie doet twijfelen: zou ik…? Maar waarvan je dan toch al snel besluit: goedkoop is duurkoop. En voor een beetje méér geld heb je alsnog een goede. Maar twee keer een beetje is dan samen toch weer onnodig veel.

Dus ploeteren we voort op de naaimachine… Met een theatrale zucht richting echtgenoot over het Ondraaglijke Lot der Locklozen. Uiteraard.

Totdat… totdat er enkele weken geleden wéér zo’n aanbieding dreigde. Echtgenoot spotte hem nota bene. `Was dat niet handig voor mij?’ Ja, heel handig. Maar zou het nou echt iets zijn?

Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Echtgenoot begon zijn persoonlijke online-lockmachine-vergelijkend-waren-onderzoek (inclusief het bekijken van instructiefilmpjes op Youtube met bijzondere *KUCH* achtergrondmuziekjes ;-) ) en ontpopte zich in no time tot lockmachinedeskundige. Ha! (lockmachines zijn uiteindelijk ook maar gewoon apparaten met knoppen en stekkers, en daarvan heb je er nooit genoeg natuurlijk…)

Lang verhaal kort: diezelfde Echtgenoot vond het tijd voor een ritje richting stad. Dus met ik-sorteer-die-klosjes-wel-even-op-kleur-kleuter naar de naaimachinewinkel gereden, daar een fijne lockmachinedemonstratie gekregen en een uurtje later waren we weer thuis. Met een nieuw vriendje voor oma-Bernina:

Uw nijvere lockmachine! En hij werkt zo fijn, zo fijn! Wel even wennen en oefenen nog. Het is natuurlijk behoorlijk definitief: uithalen is er niet meer bij, eenmaal eraf gesneden blijft eraf. Zie hier mijn eerste oefenwerkje: ratsflats-nachthemd voor Anna.

Binnen de kortste keren in elkaar gezet! En hoe: het mooiste is nog wel de binnenkant.

Zeg zelf, dat is toch prachtig! :-D

* Nu nog zien hoe die jingle uit mijn hoofd te krijgen, die elke keer spontaan start zodra ik hem zie staan… *

* `Lewenstein, Lewenstein, uw nijvere naaimachine!’ *

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Uw nijvere lockmasjien

 1. Nanne says:

  Hmm, van wikipedia wordt ik nog niet veel wijzer wat nou het naaien makkelijker maakt. hmmz. Ik zal het filmpje nog wel een keer starten, al was het alleen voor die inspirerende muzak :P

 2. Silvia says:

  Oh hou op, heb ik net na jaaaaaaaaaaaaaaren het deuntje uit m’n hoofd, zing jij het er weer in ;)) Mijn trouwe kompaan (maar dan naaimachine) was ook zo’n nijvere. Groot gelijk dat je deze hebt genomen, iig een merk! En wat een cultuurschok zal dat zijn, heerlijk gewoon. Ik kwijl bijna bij je foto’s van de binnenkant van de pyama hoor. Begrijp het he-le-maal. Nu nog even een klossenrek(je) voor je lockgaren natuurlijk. Geniet ervan, blijf ik nog even dromen (en sparen)!
  Groetjes,
  Silvia

 3. Miranda says:

  Wow, gefeliciteerd! Ik ben erg benieuwd hoe hij gaat bevallen. Dankzij jouw (voor locklozen-geschikte) tricot-tips heb ik het wel aangedrufd om een wikkeljurkje voor mijzelf te naaien. En dat is gelukt!
  Boordjes voor de kids T-shirts blijven wel lastig.
  Ik hou je site in de gaten, ook voor Leeuwenstein-updates.

 4. Esseline says:

  Wat leuk dat je nu een lockmachine hebt (en volgens mij een goeie ook).Gefeliciteerd en veel plezier ermee!
  Groetjes, Esseline (esla-ista)

 5. Cisca says:

  Jahaaaa! Welkom in de wereld van de lockmasjieneigenaren. Alleen dat rijgen he, dat rijgen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *