Patchwork-restjesshirt: iets over het `systeem’

Naar aanleiding van de leuke reacties op Sancho nog een extra aanvulling op het `systeem’ achter het restjes t-shirt. Of nou ja, `systeem’, dat klinkt alsof er over nagedacht is… niets is minder waar!

Het belangrijkste: ik heb alleen maar rechte naden aan elkaar gezet, en elke naad na het naaien goed plat gestreken (met veel stoom voor het effect ;-) ). Daarna de stukken (bestaande uit aan elkaar gezette lapjes) onder een min of meer willekeurige hoek afgeknipt, en twee van zulke stukken weer aan elkaar gezet tot een groter geheel. Wel daarbij de draadrichting een beetje in de gaten gehouden in verband met de rek.

De zo verkregen stukken vervolgens wéér aan elkaar gezet onder een hoek… etc. Hopelijk maken de blauwe stippellijnen duidelijker hoe de lappen tot stand zijn gekomen:

Beetje opgelet dat de lijnen speels versprongen, dat er niet teveel dezelfde lapjes bij elkaar in de buurt kwamen, en dat ik dus niet al teveel zondigde tegen de draadrichting. Toen de lappen een redelijke grootte begonnen te krijgen, gekeken of de patroondelen er al uit konden en waar nodig (in de lengte, in de breedte) er nog een extra patchworkstrook aangezet. Voilà!

Voor naaisters die -zoals ik- overal nog een potentieel barbiekleertje of applicatietje inzien en zelden een restje weggooien een prima manier om al die rare stukjes uit de restjesmand eindelijk eens daadwerkelijk te gebruiken!

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Patchwork-restjesshirt: iets over het `systeem’

 1. Marjolein says:

  Euh.

  Vind je het heel erg als ik het nu nog niet snap?
  Msar ja, dat komt natuurlijk ook omdat ik nooit een kledingstuk in elkaar genaaid heb. Enkel een pennen-etui in de brugklas.

  Ik vind het maar stoer dat je dit kan!

  Groet

 2. baasbraal says:

  Ik vind het meer dan stoer. Ik vind het geweldig!! Kleren naaien kan ik helemaal niet, maar ik kan tegenwoordig wel patchworken en quilten…met de hand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *