Een Hele Zachte Jurk

Ik heb voor Lot nog een lap mooie FM-Uiltjes-babyrib liggen voor een winterjurkje. Vond ze een prima idee, maar ze wilde dan óók graag een ZACHTE jurk. Zo’n HELE zachte.
Gelukkig was er heel veel mooie bedrukte nicky-velours op het Stoffenspektakel, en stond er een fijne capuchon-jurk in de Knippiespecial van september:

Een Hele Zachte Jurk! (en heel lekker warm, dat ook)

Goed dansbaar, niet onbelangrijk.

In alle opzichten een superjurk voor ongeduldige kleuters: heel makkelijk aan- en uit te trekken door het ritsje middenvoor.

Het patroon voorzag in een dubbele rij roezels onderaan de rok. Dat ging allemaal maar nét met deze dikke velours. De rand blijft wel extra goed wijd uitstaan, wat door deze kleuter hoog gewaardeerd wordt vanwege het balletachtige effect. SCORE!

Eenzelfde rij roezels hoorde er tussen de schouderpassen. Dat leek me wat te propperig worden, dus die heb ik vervangen door iets subtielere mini-pompoms.

Mooie Weense naden en -voor een kleuter niet onbelangrijk- zakken in de naad! Om lekker in te hangen ;-) (en om die reden niet van velours, maar van rode babyrib gemaakt).

Vanwege de sportieve capuchon vond ik voor de manchetten de oranjerood gestreepte boordstof wel passen. Vrolijker kan haast niet! Voor de voering van de capuchon gebruikte ik blauw-roze gestreepte Campan.

Het patroon heb ik verder een klein beetje aangepast door de (buitenste) rokdelen iets meer A-lijn te geven. In het oorspronkelijke patroon is dat nogal rechttoe-rechtaan.

* En als het kind recht en stil staat zoals hier, ziet u direct vast ook wat mij enorm dwars zit: ik heb er niet opgelet de middenvoorpanden óf door te laten lopen, óf flink van elkaar te laten verschillen. Nu zijn ze -door puur toeval- niet gelijk, maar ook niet verschillend genoeg. ARGHHHH!!! Ik heb er echt niet opgelet en kwam er bij het foto’s maken pas achter, dus niet meer te repareren (bijna alle naden zijn samengelocked en doorgestikt…) Zucht. *

Er rust duidelijk een vloek op het knippen van de voorpanden van de jurken voor dit kind :-)

Het kind zit er overigens absoluut niet mee.

En zolang ze flink blijft bewegen zie ik het ook niet :-) Dus: bewegen maar!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Een Hele Zachte Jurk

 1. Baking Soda says:

  Superleuk! Vind de combinatie met de streepstofjes ook top! (En als ze flink beweegt zie je er niks van haha. Het is echt niet zo erg hoor!)

 2. MissFrodo says:

  Ik vind hem geweldig!

  Hoe valt de maat? Hij staat hier ook op de planning ;0

 3. Sacha says:

  @MissFrodo: ik maakte een 116 met iets langere mouwen, en die past prima (hoewel de rok niet erg lang is, maar volgens mij hoort dat zo). Nou heb je daar niet zoveel aan, want ik kan je helaas niet vertellen welke confectiemaat Lotta nu precies heeft. :-) Ze draagt voornamelijk oude kleren van Anna, die onderhand natuurlijk in de was gekrompen zijn (een enkele 104, veel 110-116 en een paar 122). Vorige winter naaide ik FM-broeken maat 104-110 voor haar, die goed pasten (maar nu vast te klein zijn). Ik zal vanavond eens meten hoe lang het kind eigenlijk is en het je laten weten… ;-)

 4. Sas says:

  (vervolg) Gemeten! Iets meer dan 110 cm is ze. De jurk valt dus niet groot zou ik zeggen.

 5. Mirella says:

  ooooooooo……. wat een prachtige zachte jurk!! geweldige kleuren ook!!!

 6. Marianne says:

  Prachtig weer Sas! En dat voorpand? IK zag er niets van (maar ja, uit mijn mond zal dat weinig waard zijn, hahaha)

 7. Ragna says:

  Hij is leuk!!

 8. MissFrodo says:

  Dank dank, wordt de verjaarsjurk voor Emi want moest van knuffelstof….en dan vind ik deze wel erg leuk en beter dan een standaard tuniek.
  Ga dan maar maat 110 maken want ze is 103 ongeveer ;)

 9. MissFrodo says:

  Nog een vraagje; heb je de ruches schuin geknipt of niet? Twijfel of dat niet alleen nodig is als je streepstof gebruikt ;)

 10. Sas says:

  @MissFrodo: ik heb met deze nickyvelours geen moeite gedaan het schuin te doen, met tricot zou ik het ook alleen doen als het vanwege de print nodig was. Van niet-rekbare stof zou ik het wel schuin knippen, want volgens mij valt dat in het algemeen mooier (maar met zulke kleine roezeltjes valt ook dat wel mee). Ben heel benieuwd hoe hij bij jou wordt!

 11. Katrien says:

  Dat ziet er een heerlijk kleedje uit!
  Ik zou het zelf ook wel willen dragen, zo vrolijk!

 12. Kikkie says:

  Hallo,

  Als rasechte vintage Oilily fan kwam ik op deze website terecht.. Wat een prachtige kleding maak je zeg! Ik zoch direct al naar een linkje van jouw webwinkel, want.. ik val maar met de deur in huis; verkoop je ook zelfgemaakte kleding?

  Ik hoop van je te horen! Groetjes van een ‘fan’ ; )

  Kikkie

 13. Lisette says:

  Hoi,

  deze jurk staat ook bij mij op het wensen lijstje. Vraag me af hoe je die A-lijn hebt aangepast. Mijn dochter is nm ook redelijk smal en denk dat dat ook beter zal staan. Maar weet niet hoe ik dat moet doen.

  Alvast bedankt, groetjes Lisette

 14. Sas says:

  Hoi Lisette, ik kan het niet goed uitleggen, maar hier staat het heel goed omschreven! Hopelijk lukt het zo (en anders zou ik het een beetje uit de losse hand schetsen, de voor- en achterpanden naaien en met een bestaand rokje/patroon de zoomrand netjes maken, voor die kleine maatjes lukt dat al snel. Maar ssst! dat heb je niet van mij! ;-) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *