Een torus- ballonrokje (Ottobre zomer 2012)

Voor bij het shirtje: het ballonrokje Carosello uit de nieuwste Ottobre. Ik dacht dat het een recht-toe-recht-aan-projectje zou zijn, maar het patroontje bleek toch iets geraffineerder in elkaar te steken dan ik dacht. Leuk! Zo bleek het simpele zigzag-randje…

… van een belegje te zijn voorzien:

De Ottobre-constructie van de binnenrok heb ik aan mijn laars gelapt. Dat zou namelijk resulteren in 2 aparte taillebanden-met-elastiek die door een drukknoopje op de taillebanden aan elkaar vast gehouden werd. Leek me niet comfortabel, 2 elastiekjes in je taille, en bovendien niet handig voor een kleuter met aan- en uittrekken. Zag al voor me dat bij het losschieten van het drukknoopje de binnenrok op haar enkels zou hangen…

Ik naaide daarom de binnen en buitenrok `gewoon’ *ahum* aan elkaar vast:

`Gewoon’ tussen aanhalingstekens, want in mijn onnadenkendheid dacht ik de rok te kunnen keren door een opening in de taille. Er knaagde wel iets toen ik het deed, maar er gingen niet genoeg rode lampjes branden om het omkeerproces eerst eens goed te doordenken… Want natuurlijk kun je een torus niet ongestraft omkeren zonder de hoogte/breedte te verwisselen, iets dat nogal essentieel is in een rokje met voering… :-)

‘t Is soms pure wiskunde, dat naaien. Zie het filmpje hier (onderaan) voor wat er gebeurt bij het omdraaien van een ballonrokje (a.k.a torus)

De topologisch verantwoorde oplossing van het ballonrokje-probleem is dan dus: draaien door een gat in de zijnaad (van het binnenrokje voor de mooiste afwerking). Voilà!

Ik vind het er eerlijk gezegd niet uitzien zo, een ballonrokje op tafel. Gelukkig was het model vandaag weer koorts- en keelpijn vrij en kon ze even poseren:

Het stofje van de binnenrok is de katoenen witte variant van de zachtroze tricot van het shirt:

… uiteraard mochten de multifunctionele roze laarzen niet ontbreken!

Stof: vogeltjes Stenzo (katoen en tricot), en Hilde-Hilco katoen voor de buitenrok.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Een torus- ballonrokje (Ottobre zomer 2012)

 1. Nanne says:

  Ik had eigenlijk voor volledig inzicht nog op een foto van het door de ‘puncture’ gedraaide rokje gehoopt ;)

 2. Sas says:

  @Nanne: ja, dat mist idd! Mijn tornmesje was té snel (en de schande te groot ;-) )

 3. Aline says:

  Wat een grappig rokje is het geworden. Je moet m inderdaad wel aan zien, want zo op tafel lijkt het alsof de binnenkant wat te lang is geworden. Aan lijkt het bijna een dubbele ballonrok.
  Ik heb trouwens bij een oudere ballonrok (Dora, Ottobre 6/2007) wel die dubbele elastiekjes gedaan en de drukknoopjes – de katoen kreukt nogal in de was en nu is het rokje enorm goed te strijken (itt “vaste” ballonrokken). Het viel mee met de dikte, omdat bij dat rokje het binnenrokje ietsje lager kwam te zitten dan het buitenrokje.

 4. Marianne says:

  en de regenlaarzen maken t helemaal AF!

 5. Collie says:

  Hahaha, ik herken het helemaal. Een naaivolgorde wijzigen wil nog wel eens uitpakken tot een “Oepsie!!”

  Maar het rokje is een plaatje geworden! De dame staat er blij mee te showen! Leuke stofjes heb je gebruikt en de laarsjes staan er lekker eigenwijs bij.

  Groetjes, Collie

 6. Geertje says:

  Hallo, wat een ontzettend leuke projecten en mooi gepresenteerd. Ik zou graag nader contact met je willen opnemen i.v.m. andere blogmogelijkheden. Helaas heb ik geen contactgegevens op de blogsite gevonden, vandaar dat ik deze reactie plaats. Je kunt me mailen op: geertje.kamminga@bernina.com. Groetjes, Geertje

 7. Petra says:

  Deze staat ook nog op mijn to do lijstje.. heel erg leuk en goeie tip om hem gewoon aan elkaar te zetten.. gemak is belangrijk voor een kind ;-)
  Superleuk setje trouwens!

  Groetjes.. Petra

 8. Marjolein says:

  Het rokje staat érg goed.
  Ik ben ook enthousiast over het shirt, de vogeltjes zijn lief en de mouwtjes erg mooi.
  Goed gedaan.

  Marjolein

 9. Multivroon says:

  Erg mooi en leuk geworden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *