Vijf decemberproject nr 1: Filly-land om mee te nemen

Sinds de zomer is Lotta verknocht aan haar Filly Paardjes: kleine heel lelijke roze paardjes met al dan niet vleugels of hoorn. Op de camping kon ze er uren mee spelen en bouwde dan hele werelden:

Thuis doet ze hetzelfde met de blokkendoos. Toen ik dit geweldige ontwerp een paar weken geleden zag, wist ik het direct: Lot gaat van Sinterklaas een meeneembaar Filly-land krijgen!

Het ontwerp van Bienvenidocolorido zit tjokvol goede ideeën en constructies, die ik dankbaar copiëerde. Het idee: een driedimensionale speeldeken, die toch opvouwbaar is tot handzame tas.

Bij Noodlehead vond ik een tutorial voor een stevig staand Filly-opbergzakje dat ook aan de speeltas geklikt kan. Opengeklapt krijg je dan dit “Filly-land”:

Alle driedimensionale onderdelen bestaan hoofdzakelijk uit vilt. Dat is hiervoor geweldig materiaal: plooibaar, licht, maar toch stevig genoeg om mee te `boetseren’.

Uiteraard is zo’n Fillyland een behoorlijk `roze’ bedoening, dus het lieflijke beekje, het veldje met aardbeien en de duizenden bloemen konden er niet ontbreken. Maar er moeten ook avonturen beleefd! Dat betekent minimaal één woud (met net genoeg bomen om in te verdwalen):

* Voor u commentaar levert: dit is een sprookjeswereld. En in sprookjes – dat weet iedereen – kan het heus lente (bloeiende bomen), hoogzomer (rozen en aardbeien) en herfst (paddenstoelen en appels) tegelijk zijn. Heus! *

Met klimboom. En naast het aardbeienveldje begint Het Woeste Moerasgras, hoog genoeg voor een klein paardje om je tussen te verstoppen:

Achter het moerasgras ligt het gebergte, met aan het meer een diepe grot. De stenen maakte ik van opgevuld velours, omdat dat zo mooi licht weerspiegeld.

Het geweldige idee van de holle boom kon ik natuurlijk niet weglaten!

In de holle boom is -naast de uil- ook plaats genoeg voor een avontuurlijk Fillykindje. Of een schat natuurlijk…

De boom verstevigde ik inwendig met 2 pijpenragers die tot in de takken doorlopen, zodat hij stevig genoeg zou zijn om een schommeltje met Filly-kind te kunnen houden:

Een door een beekje doorsneden landschap vraagt om meerdere oversteekplaatsen zoals stenen, een omgevallen boom en een boogbruggetje.

Om de relatief zware Fillies te kunnen dragen had het brugontwerp wel een dubbele laag doorgestikt vilt nodig om overeind te blijven (en tegelijkertijd hoog genoeg te zijn om onderdoor te zwemmen).

Maar nu kunnen de Fillies in ieder geval met droge voeten naar de overkant!

De Filly-merchandise schrijft als woonplaats voor Fillies een stervens duur honderd procent plastic Filly Paleis voor. Ik heb besloten dat Lotta’s Filly’s veeeeeeel liever in een met klimrozen begroeid cottage wonen. Met egeltjes.

“Zullen we doen dat we deden dat de Filly’s niet in een paleis woonden, maar in een cottage? Ja? Oke!”

Tot slot is er nog een geheime schat verstopt.
Een (roze, uiteraard) hartvormige diamant onder een kei. Knappe Filly die díe gaat vinden. Ik ga het in ieder geval niet verklappen!

Alle materiaal had ik al in huis, dus als we de man(vrouw-)uren niet meetellen is het hele gevaarte (inclusief onbetaalbare diamant) eigenlijk `gratis’.

Het maakt eigenlijk al niet meer uit of Lotta het ook gaat waarderen, zoveel plezier heb ik al gehad bij het maken en verzinnen!


Oorspronkelijk ontwerp: Bienvenidocolorido
Tutorial pennenzakje-dat-kan-staan: Noodlehead

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Vijf decemberproject nr 1: Filly-land om mee te nemen

 1. Petra says:

  Wauw!! Hier nog zo’n kind (hoewel de even plastic als dure My Little Pony paarden – al dan niet – met vleugels ook hoog scoren).
  Jammer dat ze morgen al jarig is. Dat ga ik never-nooit-niet halen!
  Ik mis alleen nog een boos/vriendelijke draakje om vriendjes mee te worden/te verslaan?

 2. deborah says:

  Heel erg leuk, wat een creatieviteit en detail heb je erin verwerkt.

 3. Anouk says:

  Wat schattig, je moet wel erg veel lol gehad hebben de foto sessie ook. De filly’s zijn hier buiten de deur gehouden maar ….. met sint komen er een ander drama plastic speelspul in huis “Zoobles”.

 4. MootjeK says:

  Wow!!! Wat ontzettend gaaf! Wat een leuke details allemaal, echt helemaal geweldig!

 5. Anouk says:

  Nog even een toevoeginkje ;-) Jouw wonderland vind ik zelfs fraaier dan het oorspronkelijke idee van je voorbeeld.

 6. Whaaaaahhh, dit is echt te gek zeg, wauw!!!! Super gedaan, zo mooi!! Hier ook twee Filly-fans (…hele kleine paardjes bla bla bla hele mooie staartjes….), dit ga ik onthouden!

 7. MultiVroon says:

  Gelukkig hebben wij dat hier nog allemaal niet, maar dit land is zoooo tof dat je ze er bijna voor zou kopen zeg!!! SUPER gaaf echt. Waarom heb ik nog zoveel andere klusjes tussen nu en S**klaas…

 8. Ilse says:

  Jezus, Sas, wat een werk en wat ruim op tijd klaar! :-) Gaat Lot vast geweldig vinden!

 9. Baking Soda says:

  Wat geweldig!! Wat moet het leuk geweest zijn om hieraan te werken (voorpret is bijna de beste pret en zeker als het zo goed lukt!) Vind het bijna jammer dat mijn kids al zo groot zijn… en jongens… dat helpt ook al niet. Ook wel fijn dat ik nooit aan de paardjes heb gehoeven. (hoeven? Woehaa! ( is volgens mij geen nederlands)

 10. Mia says:

  Schitterend !
  Wat een fantasierijk gebeuren !
  Ik ken de Filly-paardjes niet….maar dit lijkt me voor kleine meisjes een echte droomwereld !
  Daar moet heel wat denk- en naaiwerk bij te pas gekomen zijn.

 11. Rob says:

  Mozes, kriebel, heel mooi. Volgens mij is dit voor alle leeftijden leuk

 12. tRien says:

  Waaaaaw, mijn mond viel letterlijk open!!! Zooo mooi en zo leuk gevonden! Dat gaat zeker in de smaak vallen!!!

 13. Ruby says:

  prachtig!!
  jammer dat mijn dochter al zo groot is, ik zou bijna haar gaan verplichten om weer met fillys te spelen!

 14. Aline says:

  Wat fantastisch, echt geweldig. Gelukkig heb ik niet van die plastig prullariaminnende meisjes (alhoewel – lego en playmobil vallen daar ook best onder…) Maar wat goed dat je nu al klaar bent, dat maakt het een stuk ontspannener en ik denk ook leuker uitvoeren dan als het op het laatste nippertje nog moet! Wat nou paleis, leve de cottage!

 15. Judith says:

  WAUW :D wat cool!! Nu snap ik wel dat je er zo’n lol aan had :D Echt super!

 16. Marianne says:

  ONGELOOFLIJK! Prachtig gemaakt Sas. Super. (hier overigens Pinypons…te erg!)

 17. MissFrodo says:

  Briljant! Die gaat op het plan lijstje.

 18. LoR@ says:

  Gewoonweg prachtig, zo veel fantasie en detail!

 19. MaMarieke says:

  Wow zeg, dit heb je echt geweldig mooi gemaakt! Super knap hoor! Wat zal ze er blij mee zijn straks, dat kan niet anders….. een prachtig land voor die dingen ;).

 20. Ria says:

  Prachtig gemaakt, zeg. Heerlijk dat je er zo veel plezier mee hebt gehad. Het is te zien aan het resultaat.

 21. Christel says:

  Waw. Ik ben hier echt he-le-maal stil van. Tranen in mijn ogen. Wat een werk zit hierin! En wat is het prachtig geworden. Ik denk dat dit ook perfect zou zijn voor de Little Pet Shops van mijn dochter! Nu nog de tijd vinden om zoiets te maken voordat ze de deur uit gaat. Ik hoop dat je dochter hier heel veel plezier mee gaat hebben.

 22. Jurrien says:

  Respect! Ongelofelijk mooi. Ik hoop dat ik gauw kleinkinderen krijg om dit soort dingen voor te gaan maken ;-)
  Vieren jullie het vanavond? Ik kan het gejubel denk ik bij ons helemaal horen…

 23. Marjanne says:

  Het ziet er schitterend uit en mijn complimenten. Wat een vakvrouw!!! Ik wil ook aan de slag. Ik heb ook een Bernina 642-1 gekregen en ….kun jij me aan een gebruiksaanwijzing van de Bernina helpen?? je hebt mijn mailadres

 24. Anna says:

  oh wat mooi zeg. Geweldig. Als ik een zak met tijd krijg van de Sint krijgen mijn meiden ook zoiets met de kerst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *