… waarom zou je zelf naaien?

Waarom zou je zelf naaien? Zelfs zulke simpele, saaie dingen als spijkerbroeken, leggings, pyjama’s…? Als je alles voor een fractie van de prijs, de moeite en -laten we eerlijk zijn- de frustratie zó kunt kopen?

Ik kan voor mezelf heel veel redenen bedenken, maar dit weekend was de belangrijkste: voor de intense voldoening die het geeft als iets domweg LUKT zoals je het bedacht had.

DSC03709

Ik naaide een spijkerbroek! Voor mij hoort dat met uitroepteken: een spijkerbroek, inderdaad, `niets bijzonders’. Maar om hem te laten lukken (en er als een “spijkerbroek” uit te doen laten zien), dat is alleszins vanzelfsprekend. En als dat dan lukt… :-)

DSC03712
Het werd geen dertien-in-een-dozijn blauwe, maar een rode. Met geen subtiele rode, noch klassiek witte, maar -op verzoek van de draagster- knaloranje stiksels (“…want oranje is toch mooi bij rood?”)

Ik geef het op. Mijn kinderen hebben een rotsvaste -hoogstwaarschijnlijk genetisch bepaalde- voorkeur voor Oilily-achtige kleurencombinaties. Het voordeel: je herkent ze makkelijk in grote groepen ;-)

Ik had ernstig mijn twijfels (oránje! ORÁNJE!), maar moet toegeven: ze had volkomen gelijk. Met driedubbel jeansstiksel (per steek heen-terug-heen) ragde ik er op een zondag middag bijna vijf volle onderspoeltjes door bij het doorstikken. Maar zie toch! M’n Bernina hield zich kranig en stampte zich ook een weg door soms wel 6 lagen stugge jeansstof.

DSC03715

Het model is broek nr 34 uit Ottobre 2014/1, een verlengde maat 152. Tikje aan de ruime kant, maar dat past wel bij de stoere stof besloten wij.

DSC03724

Het was een hele tijd geleden dat ik een broek naaide, of dat ik een hele (moederdag!-)middag alleen maar aan naaien kon besteden, maar het was het helemaal waard: heerlijk!

DSC03721

Patroon: broek nr 34 uit Ottobre 2014/1
Stof: elastische jeans van Kleurenmix
Maat: een tot maat 158 verlengde maat 152

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to … waarom zou je zelf naaien?

 1. Corinda says:

  Wat een stoere broek en juist de oranje stiksels maken hem af!

 2. Esther says:

  Met recht trots! Wat een geweldige broek, en zo mooi afgewerkt!

 3. Aline says:

  Ooh, hij is goed zeg! Oranje, daar zou ik ook wel even bij moeten slikken, maar ik moet zeggen, het is leuk gelukt. Naast voldoening vind ik het unieke ook wel een heel belangrijke rol spelen bij zelf maken. Probeer maar eens een rode-spijkerbroek-met-oranje-stiksels te kopen ergens :)

 4. Sas says:

  Ja Aline, oranje was echt even slikken idd! Ik had ook precies 1 grote oranje klos op voorraad (geen idee sinds wanneer!) en die is nu praktisch op.
  En je hebt helemaal gelijk: het unieke is ook belangrijk! En de lol van het creëer- en ontwerpproces, het schuiven met kleuren en combinaties, de soms technische puzzel die het iets 2-dimensionaals in iets 3-dimensionaals zetten geeft, het maken van iets met heel specifieke voorwaarden/eisen… naaien is gewoon gaaf! :-D

 5. Mia says:

  Een broek om ‘u’ tegen te zeggen : hip en jong en sportief en uniek !
  Perfect naar wens van de draagster ook !
  Onbetaalbare mode !

  Terloops : ik zie dat jij een kei bent in het doorstikken.
  Hoé heb je de doorstikdraden afgehecht ? Ik vind dat die snel loskomen als ik ze naar achter doorhaal en knoop.

 6. Marjolein says:

  Heel mooi en heel knap! Dat is wat ik erover wil zeggen.

 7. Sas says:

  @Mia: dankjewel! Ik hecht de doorstikdraden `gewoon’ met de machine af op de naadwaarde (ze lopen door in de naad). Heb nog nooit last gehad met loskomen (en ben waarschijnlijk ook veel te lui om ze apart naar achteren te halen).

 8. Aline says:

  *vind ik leuk* (idd is gaaf, gewoon doen wereld!)
  En dat doorstikken met aan de achterkant vastknopen, dat is vooral zinvol als je doorstikt met dat dikke garen – bij een heen-terug-heen-steek heb je gewoon een dunne draad, dus is het niet nodig. Als je dat gewoon afhecht loopt de machine 9 van de 10x vast, dus je moet bijna wel… (Lang leve heenterugheen)

 9. Sas says:

  @Aline: dank voor je toelichting! (idd gebruik ik nooit doorstikgaren)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *