Tricot jurken galore en een smeekbede aan de makers van patroonbladen

Het imago van tricot jurken is niet geweldig: associaties met termen als `bakfietsmoedersuniform” dringen zich al snel op. Boeien! Geen jurk zo veelzijdig als de tricot jurk. De combinatie van het bestaan van -tig patroonopties en -tig tricotkwaliteiten alleen al staat garant voor evenzoveel mogelijkheden (en rampzalige uitkomsten, dat ook).

Voor nu: twee jurken, twee patronen, twee tricot kwaliteiten, gevangen in zeven (door aanhoudende donkere onweersbuien deze week en gebrek aan fotograaf) beroerde foto’s :-D.

De eerste komt uit Knipmode april 2013, gemaakt van een dunne maar mooi zwaar vallende tricot van Bambiblauw “Flowers & birds”.

Clipboard2

De kleuren zijn door het blauw-rode contrast lastig te vangen, maar “zomers” omschrijft het nog het beste. Het patroon heeft een dubbele plooi in een (deels vals) overslag-voorpand. Ondanks het gebruik van dunne elastische vlieseline was het een crime het (vervormde? waarom past bij mij zoiets nooit mooi met tricot!?!) beleg en daarmee de hals netjes te krijgen.

Clipboard

Het was een gok hoe de hals van de jurk zou vallen: de foto’s in de Knipmode toonde een model van opzij met een zware ketting over de hals hangende, en een model van voren gefotografeerd… dat een sjaaltje draagt. Juist. Terwijl dat het belangrijkste is bij het kiezen voor een overslagjurk: hoe diep/wijd valt de hals bij welke maat?!
Daarom opnieuw mijn smeekbede: patroonbladen, ik snap het, u wilt charmante, flatteuze foto’s van de kleding op model laten zien, ons verleiden. Maar oh, wat zou ik het waarderen als er daarnaast ook eerlijke, goede foto’s van het kledingstuk te zien waren! Dat betekent: geen armen over elkaar, geen verdoezelende accessoires over cruciale plekken, geen lange haren over de hals/kraag… Bij voorbaat dank, veel dank.

Ottobre is hierin een grote uitzondering. Wellicht minder flatteuze, meer realistische foto’s van modellen, maar altijd een goed beeld en informatie over maat en lengte van het model in kwestie. Hulde!

Van een maat 36 heb ik al naaiende een en ander weer her en der ingenomen, en daarna alsnog de overslag met het beleg op het ondervoorpand vast gezet. Vals spelen? Yep, reken maar! Veilig draagbaar décolleté en netjes glad zittende halslijn? Ook dat. I rest my case.

De tweede jurk komt uit Knipmode mei 2011, genaaid van heel mooi vallende viscose tricot van Kleurenmix. Licht hysterische kleurencombinatie voor mijn doen, maar ook hier: zomers!

k1

Het model heeft een aangerimpeld rokdeel met verhoogde taille, en een dubbele overslag over het bovenvoorpand. Het bovendeel bestaat dus uiteindelijk uit drie lagen. Met deze dunne tricot geen probleem gelukkig. Geen beleggen, dus perfecte pasvorm.

kd2

Met precies dezelfde afmetingen (!) koos ik in deze Knipmode de maattabel volgende voor maat 38 (sinds 2011 zijn de taillematen in de Knip bij dezelfde maat groter geworden!?!). Mede door de verhoogde taille lijkt dat een prima keuze. Het oordeel van mijn huisgenoten: “een jurkje waarin je lief lijkt mama!” . Okeeee… ;-)

Clipboar2d

Nu nog een stel vestjes, om het ook daadwerkelijk te kunnen gaan dragen deze zomer…

Patroon: Knipmode mei 2011 en Knipmode april 2013.
Stof: “Flowers & birds” van Bambiblauw “Flowers & birds” en gebloemde viscose-tricot van Kleurenmix.
Maat: 38 resp. 36.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Tricot jurken galore en een smeekbede aan de makers van patroonbladen

 1. Mariette says:

  Mooie jurkjes hoor en je hebt helemaal gelijk vwb. de patroonbladen, ik ben nooit die beroemde zichtbare wasknijper op een bloesje, of wat was het, in een wat oudere Knipmode vergeten. Succes met de vestjes!

 2. Gera Kroon says:

  Leuke jurkjes en je hebt weer hele mooie stofjes gekozen!

 3. Gera Kroon says:

  Je schoenen vind ik ook echt geweldig.

 4. Els says:

  Mooie jurkjes! En inderdaad die foto’s met armen over elkaar, in de zij etc. Meestal maak ik het dan gewoon niet omdat ik een addertje onder het gras vermoed en het waarschijnlijk aardappelzakpatroon betreft – is me al eens gebeurd en dat is zo balen!

 5. Ria says:

  Ja, die Knip…. Wel veel inspiratie hoor, maar ook altijd aanpassen, wat mij betreft. Daarom vind ik de Ottobre ook veel fijner, die is wat meer basic en heeft niet alleen fotomodellen op de pagina’s staan. Mooie jurkjes ook.

 6. Michèle says:

  De “beste” foto’s zijn nog wel die waar het model zit, met de armen over elkaar.

 7. Thea says:

  Super leuk zijn ze geworden…je jurkjes!

  En de vestjes, ik ben benieuwd. Die staan hier nl ook nog op de planning!!

  Groetjes Thea♥

  Crea by Thea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *